top of page
_MG_6592.jpg

ARHITECTURĂ RURALĂ

Construcții tradiționale - cerințe actuale

Arhitectura tradițională era una dintre elementele caracteristice Transilvaniei. Existau cunoștințele necesare pentru construirea locuințelor și a anexelor gospodărești. Aceste construcții erau deci manufacturale, simple, practice, estetice. La ora actuală ,aceste valori sunt pe cale de dispariție, din cauza modernizărilor.

Din această cauză, directorul asociației Agri-Cultura-Natura Transylvaniae a început  în 2006 programul de păstrare a peisajului satului. Inițial, proiectul a fost derulat de asociația Pogány-havas, apoi a devenit proiect județean, având impact național prin proiectul LEADER.

Programul a avut două efecte secundare.  În colaborare cu asociația Országépítő Kós Károly Egyesülés s-au înființat două publicații, conținând proiecte de construcții, care unifică valorile tradiționale cu așteptările moderne.

 

O parte a acestor proiecte se pot accesa aici.

O altă publicație ajută pe cei care vor să valorifică șurile cu scopuri non-agricole.

Acest lucru este necesar, fiindcă mulți gospodari, nefiind conștienți de valoarea construcțiilor, le demolează , le vând în străinătate, sau le folosesc ca lemn de foc.

Din anul 2019 ne ocupăm și de valorificarea anexelor gospodărești tradiționale cu scopuri agricole, dat fiind faptul, că o intreprindere agricolă mică poate fi rentabilă lucrând cu 10 vaci de lapte. Aceast numărde animale poate fi ținut în șurile tradiționale, dacă se reorganizează construcția în mod optim. Puteți găsi informații pe acestă temă, accesând conferința noastră Nouă Arhitectură agricolă .

În site-ul următor puteți descărca publicația: Refolosirea șurilor, unde este prezentată amănunțit șura din imagine.

bottom of page